Bedre lånemuligheder giver liv på landet

Af Leif Lahn folketingsmedlem valgt på Djursland

Der findes mange naturskønne områder på Djursland. Områder, hvor man som familie kan få hele pakken med landlig idyl og et hus, der er til at betale. Hvis man kan få et lån vel at mærke.

I mit lokalområde i Norddjurs hører jeg desværre i flere tilfælde om familier med en sund økonomi, der får afslag på et boliglån, alene fordi de ønsker at bo i områder, hvor huspriserne er lave. Derfor er det godt, at Regeringen nu vil ændre lånemulighederne i de postnumre med laveste kvadratmeterpriser.

For i dag vælger realkreditinstitutter i flere tilfælde at sige nej til at give boliglån til familier, der ønsker at bo i områder, hvor realkreditinstitutterne vurderer, at der kan være usikkerhed om husets senere salgsværdi. De vil ganske enkelt ikke risikere at tabe penge.

Regeringen vil stille en statsgaranti på den yderste fjerdedel af boliglånet. Det vil fjerne risikoen for økonomisk tab for realkreditinstitutterne og samtidig stille potentielle købere langt bedre. Det er et udspil, der vil kunne styrke vores lokalsamfund på Djursland, men også mange andre steder i landet.

For familier skal ikke ende med at skulle slukke drømmen om at bo på landet, mens til-salg-skiltene bliver hængene længe i landets yderområder. Det er en negativ spiral, som gør det sværere at holde liv i vores landdistrikter. I Norddjurs har vi længe haft et ønske om, at der skulle gøres noget ved problemet, for det er ikke ukendt for os. Derfor er det et afgørende udspil for landområderne, da det vil kunne få flere til at vælge landet, og det skaber udvikling og liv lokalt.