Lyden af et borgerligt sammenrend – eller kampen om mandat nr. 14

af Søren K. Lauridsen, formand for Socialdemokratiet i Syddjurs.

Michael Stegger Jensen og Niels Gyldenlund Mikkelsen

Historien om det tekniske valgforbund mellem Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der ved kommunalvalget i 2017 gav Socialdemokratiet det 14. mandat, er blevet dyrket ganske voldsomt i den 4-årige valgperiode, der nu er ved at være slut.

På samme måde også påstanden om, at et teknisk valgforbund i forhold til den D’Hondtske metode, synes at favorisere de store partier?

Den mest oplagte historie fra sidste kommunalvalg på den front var – som mange er bekendt med – i Nordfyns kommune, hvor Venstre fik 40% af stemmerne, men på grund af et valgforbund med de små borgerlige partier fik 50 % af mandaterne!

Den historie har Venstre i Syddjurs naturligvis også hørt, og nu er det så resulteret i et borgerligt sammenrend, hvor der er et teknisk valgforbund mellem alle partier i blå blok, hvilket vil sige, at en stemme på Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige muligvis kan blive en stemme på det formentlig største parti i blå blok, nemlig Venstre.

Lyden er tydelig nok – nu vil de blå partier til magten – nu skal mandat nr. 14 tilbageerobres!

Overfor denne gruppering står så to tekniske valgforbund mellem SF og Radikale sammen plus Enhedslisten og Alternativet. Og endelig Socialdemokratiet som det formentlig største parti i den rød-grønne blok.

Hvordan valgmatematikken udfolder sig om aftenen d. 16. november, når stemmerne er talt op, er naturligvis et helt åbent og spændende spørgsmål, men under alle omstændigheder drejer det sig kort og godt om kampen om det 14. mandat ud af de i alt 27 mandater i byrådet i Syddjurs – og dermed spørgsmålet om, hvorvidt det bliver en rød eller en blå borgmester i de næste 4 år.

Her stort set midt i valgkampen kan det ikke undre, at lyden af det borgerlige sammenrend begynder at kunne høres. Der er forlydender om en ualmindelig rå tone ved nogle vælgermøder rundt omkring – så meget, at det rejser spørgsmålet om, hvordan man egentlig kan tillade at opføre sig ved et vælgermøder, som gerne skulle kunne opfattes som almindelige demokratiske debatfora frem for en verbal slagmark?

Som efterhånden mangeårig formand for Socialdemokratiet i Syddjurs er det naturligvis klart, at jeg kun kan opfordre vælgerne til at stemme personligt på partiets kandidater, som også er med til at understrege det nye perspektiv på fremtiden, som også vores borgmesterkandidat Michael Stegger Jensen og vores regionsrådskandidat Niels Gyldenlund Mikkelsen er repræsentanter for.

Men først og fremmest skal jeg opfordre til, at man fra alle sider fører en fair og anstændig valgkamp i en tone, der kan være med til at få flere vælgere – uanset rød eller blå partifarve – til at møde op på afstemningsstederne d. 16. november.